kemik erimesi
Kemik erimesi nedir?, nedenleri nelerdir? tedavi yöntemleri nelerdir?
Belli bir yaştan sonra artık kemik erimesi başlamaktadır. Kişiye göre de az yada çok olması da değişmektedir. Bu genellik yaşayış tarzına göre, beslenmeye, spora göre değişmektedir. Kadınlarda menopoz dönemine girdikten sonra başlamaktadır. Genel olarak 50 yaşında sonra görülmektedir. Sağlıklı beslenerek, d vitamini alarak ve tedavi yöntemlerini uygulayarak azalmasını sağlanır. Daha başlamadan önce ne kadar iyi beslenirsek o kadar çok faydası olmaktadır. Tedavi yöntemleri nelerdir?, belirtileri nelerdir?
Kemik Erimesi (osteoporoz ) Nedir?
Kemiklerin yapısında bulunan kalsiyumun azalması sonucunda kırılmaların artmasına denir. Bir çok sebepleri de bulunmaktadır. Erkeklerde ve kadınlar da farklı durumlarda meydana gelmektedir. 50 yaş ve üzerinde daha fazla görülmektedir.
Kemikler bir yandan tekrar oluşurken bir yandan da yıkılmaktadır. Yaşlılarda yıkım hızı fazlayken gençlerde yapım hızı daha fazladır. Kemikler bir çok sebeplerden dolayı zayıflamaya geçmektedir. Bu zayıflama sonucu da kırılmalar meydana gelmektedir. Hatta fıtıkların oluşmasının bir sebebi de budur. Kemik erimesinde sadece bol bol kalsiyum tüketmek değil sadece vücudun sindireceği yemekleri yemek. Bağırsakların iyi çalışması da önemlidir. Eğer sağlıklı bir vücut olmazsa kırılmalar daha çok artar. Bu yüzden her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da sağlıklı beslenme çok önemlidir. Eğer şiddetlenirse vücutta büyük değişim meydana gelir.
Kadınlarda Kemik Erimesi
Kadınların yakalanma oranı erkeklere göre daha yüksektir. Kadınlarda erime menopoz dönemiyle başlamaktadır. Genel olarak kadınlar 40-50 yaş arasında menopoz dönemine girmektedir. Bu bazı şartlara göre daha erken ve daha gençte olmaktadır. Menopoz dönemiyle başlayan erime 25 yaşında bile görülebilir. O yüzden tam yaş aralığı yoktur. Erken menopoza giren bir kadının erimesi başlar. Bunun için bir kadın ne kadar geç menopoza girerse o kadar iyidir. Çünkü menopoz demek hastalıkların başlangıcı demektir. Yapılan araştırmalara göre 50 yaş üzerinden sonra daha sık görülmektedir.
Kemik Erimesi Sebepleri
- Menopoz dönemi
- Sigara kullanmak
- Alkol tüketmek
- Sağlıksız beslenme
- Kalsiyumu düşük kişiler
- Sürekli yatakta yatan kişiler
- Az hareket eden kişiler
- İlaçlar
- Karışık yemek yeme
- Bağırsak fonksiyonlarının bozulması
- Diyabet
- Güneş ışığından mahrum kalanlar
- Ailede bu problemin olması
- Kemikleri küçük olan kadınlar
Kemik Erimesi Belirtileri
- Boyda kısalma
- Özellikle sırt bölgesinde kamburlaşma
- Kalça kemiklerinde kırıklık
- Vücudun belli yerlerinde ağrı
- El bileklerinde kırıklık
- Diğer yerlerde kırıklık
- Diş ve diş etlerinin bozulması
- Çarpık duruş
- Kronik sırt ağrıları
- Diş kaybı
Kemik Erimesi Önlemleri
Bol bol güneş ışığı almak. Yani d vitamini kemikler için çok önemlidir. Süt, peynir, yoğurt gibi gıdaların sıklıkla hatta her gün tüketilmesi gerekir. Özellikle günlük 1 bardak süt içmek çok önemlidir. Günde en az 15 dakika güneş ışığı almak gerekir.
Kemik Erimesi İçin Tedavi Yöntemleri
- Kefir, süt, yoğurt, peynir ürünlerini günlük mutlaka tüketin.
- D vitamini yani güneş ışığı alın. Güneş ışığı çok önemlidir. Birebir almaya çalışın.
- Her sabah 1 su bardağı limon suyu, limon suyu, portakal suyu hangisi olursa suyla karıştırıp için.
- Yoğurdu özellikle sarımsakla yiyin. Ya da yoğurdu yeşil sebzelerle birlikte yiyin.
- Sebzeler, maydanoz, semiz otu, dere otu, ıspanak, turp yaprağı, kereviz yaprağı günlük mutlaka tüketin.
- Yemeklerde kalsiyum kaynağı olan yiyecekler tüketin. Bunlar kabak, turp domates, salatalık, çiğ sebzeler, lahana, brokoli, havuç, taze fasulye ve ayrıca yeşil yapraklı sebzelerde gün içerisinde tüketilmelidir. Hayatınızda yeşil sebzeler mutlaka olmalıdır.
- Hafta da bir somon balığı tüketin. Somon balığı d vitamini açısında yüksektir.
- Bel fıtığı için olan tedavileri uygulayın. Bel fıtığının üzerine basın ve tedavi yöntemlerini okuyun.
Sitemizin diğer blok yazılarını okumayı unutmayın.
Geri bildirim: Mor Lahana (kırmızı lahana) - SAĞLIK VE GÜZELLİK
Geri bildirim: Süt - SAĞLIK VE GÜZELLİK