×

Guatr Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Guatr Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Guatr Nedir?, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Guatr, troit bezinin büyümesi sonucu ortaya çıkan ve boyun bölgesinin ortasında yutkundukça aşağı yukarı hareket eden şişliklerle kendini belli eden bu hastalığa denir. Guşa veya cedre de denilmektedir. Tıp dilindeki adı da ‘struma’ denir. Özellikle guatr geceleri nefes darlığı yapar. Bazen de rahatsız edici öksürüklere de sebep olmaktadır. Her çeşit guatrda endişelenecek bir durum yoktur. Ancak tedavisine erken başlanılmalıdır.

 

Guatr Çeşitleri

Basit Guatr: Bu çeşit guatrda kalkan bezi yani troit bezi balon gibi şişer. Sebebi ise alınan iyotun yetersiz olmasıdır. Dağlık bölgelerde oturanlarda ve hamilelere daha çok görülür.

Yumrulu Guatr: Bu çeşit guatr da kalkan bezi yani troit bezinin yanında kabarıklık veya üzüm salkımını andıran şişlikler görülür.

Mümkün olduğu kadar çok balık, pırasa, kuru erik, yumurta, taze fasulye, pazı, soğan, sarımsak, dut veya dut kurusu, havuç yemek; inek sütü, erik hoşafı ve havuç suyu içmek çok faydalıdır.

Ayrıca kabız olmamaya da dikkat edilmelidir.

Guatr İçin Bitkisel Formüller

  • Ceviz perdelerinin 50 adedi 1 hafta kapalı yerde 1 litre suda tutularak her gün  bir  fincan içilir.
  • Taze sıkılmış yeşil ceviz kabuğu suyunun, tiroksin seviyesini iki kat artırdığı ortaya çıkmaktadır. Yeşil cevizi 20 dakika kadar kaynatıp içerseniz tiroksini %30 oranında artırırsınız.
  • Ceviz yağı haricen boğaz bölgesine sürün ve 3 ay devam edin.
  • Sarı kantaron bitkisi hipotroide karşı çok etkili bir bitki değildir. Ancak hipotroidden kaynaklanan depresyona faydalıdır. Hamilelerin kullanması sakıncalıdır.
  • Turpun içerisindeki ‘raphanin’ isimli bileşik, troit hormonu seviyesinin dengede kalmasını sağlar.
  • Melisa olarak ta bilinen oğul  otu, tek bir kez vücuda enjekte edildikten sonra bile. kandaki hipofiz bezlerindeki tiroit uyarıcı hormon üretimi miktarını azalttığı göstermektedir.
  • Brokoli içeriğinde tiroit bezini baskı altında tutarak aşırı miktarlarda tiroit hormonu üretmesine engel olan ‘izotiyosiyanat’ maddesi barındırır.
  •  1 çorba kaşığı baharlıtere tohumu havanda dövün. Üzerine 1 kahve fincanı dolusu toz şeker ilave edin. Günde 3 defa 1 er çorba kaşığı yenir.

 

Özellikle bu ürünlerden birine alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Ayrıca fazla miktarda kullanılması da uygun değildir.

SİTEMİZİN DİĞER BLOK YAZILARINI OKUMAYI UNUTMAYIN!

Yorum gönder